20 юни 2019, четвъртък

Високият клас жилища е водещ в търсенето и през 2019 г.

Търсенето на висок клас жилища се запазва и през настоящата 2019 г. заради възможността за стабилна доходност и дългосрочния потенциал за ръст на цената. Ключова роля за това продължават да играят ръстът на икономиката, ниските лихви и по-добрите условия за банково кредитиране. Това показва проучване на пазара на жилищни имоти, направено от "Смарт Консултантс". През настоящата година не се отбелязва съществена промяна в активността на пазара, като той продължава да работи в полза на купувачите.
Водещите квартали в столицата по брой сделки на луксозни имоти остава квартал "Лозенец", където през 2018 г. интересът бе насочен към нови жилищни проекти, и района на Докторския паметник. В резултат от това през изминалата година бе регистрирано леко покачване на цените и почти двоен ръст на продажбите в луксозния сегмент. В района на Докторския паметник цените на жилища през последните 12 месеца са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични сделки дори са надхвърлили тази граница. В същото време година по-рано най-скъпите продажби в тази част на София са се случвали в диапазона 2300-2450 евро/кв.м.
Центърът на София, „Лозенец“, „Изток“ и зоната около Докторски паметник са регистрирали и висока наемна активност през 2018 г. В тези райони е съсредоточено търсенето на апартаменти под наем, докато в сегмента на къщите водещи остават кварталите по Витошката яка – „Бояна“, „Симеоново“ и „Драгалевци“.
Все повече се срещат и купувачи в най-високия сегмент на пазара - над 500 000 евро, от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които клиентите разполагат с 1 до 3 милиона евро и търсят вложение за парите си. Заради по-добрия наемен пазар често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти – апартаментни сгради (apartment houses), както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ.

Обратно