03 април 2018, вторник

Кои са плюсовете на затворените комплекси?

Източник: www.capital.bg

 

Затворените комплекси са относителна новост в жилищното строителство – в Европа са въведени и утвърдени едва в последните 20 години, а в България са явление от десетилетие, което днес процъфтява. Няма точни данни за това колко такива има в София, но е трудно да преминете през повечето части на града, без да се натъкнете на подобни заградени имоти - вече съществуващи или в процес на строеж. Те със сигурност променят градските пейзажи и почти всички инвеститори се интересуват от тях. Какви обаче са дългосрочните ефекти върху градските общности?

Защо расте интересът

Най-важната причина хората да изберат да живеят в затворени комплекси е сигурността. Комплексите са частна собственост, достъпът до тях е по-труден от стандартните отворени квартали и съответно криминалната дейност е сведена до минимум. Движението на автомобили, особено с по-висока скорост, също е ограничено зад портите на един затворен комплекс. Така пространството около дома е гарантирано по-тихо и по-безопасно за детски игри, домашни любимци или каране на велосипеди. Обикновено живеещите там имат по-високо чувство на гордост от собствеността и поддържат домовете си в по-добро състояние. Често тези места предлагат и други социални преимущества - собствен "център" на квартала, събития и групови дейности, на които съседските семейства могат да се опознаят.

Към положителните аспекти може да добавим и по-високите стандарти за качество на домовете и по-строгите строителни кодекси, които гарантират еднородност на проектирането. Това означава по-сравними продажби и по-добра стойност за всички собственици на жилища в затворения комплекс. А бонус за инвестициите е и ефектът на дефицит - обикновено след завършване на обекта остават само няколко жилища, които се предлагат на пазара, което увеличава стойността им.

SGI, за която работя, е с водеща практика в областта на градоустройството както във Великобритания, така и в България. Сред добрите примери от нашата практика тук е комплексът "Гаритидж mарк" в София - първият градоустройствен проект в България, който скоро ще бъде сертифициран за устойчиво градоустройствено развитие по британската система BREEAM Communities. Друг отличен пример за нашата работа е спечеленият конкурс за комплекс "Данаос"  в град София - съвременен жилищен комплекс с визия и удобства на високо европейско ниво.

Обратно