23 юни 2023, петък

Концентрацията на населението в определени район е проблем

Какви са актуалните тенденции на пазара на имоти и как той се адаптира към изискванията на клиентите, които стават все по-взискателни при избора на имот и защо концентрацията на населението в определени райони е проблем за държавата?
 
Вижте по-долу коментара по тези актуални теми на г-н Иван Горанов, имотен експерт и управляващ съдръжник в Смарт Консултантс, в интервю пред Информационна агенция ФОКУС за предаването "Денят на фокус":
 
"Жилищният фонд в България е много остарял. Новото строителство до голяма степен се нагажда според новите търсения и разбирания за удобства на клиентите и затова търсенето продължава. Все повече хора търсят по-функционален дом с повече удобства. След Ковид пандемията се наблюдава засилен интерес към извънградските къщи в покрайнините на големите градове и апартаментите в затворени комплекси, които имат дворове, обясни той. "Хората търсят повече пространство, свобода. Това налага промяна в нашите разбирания какво трябва да има в едно жилище. Предлагането се регулира от търсенето. Притежаването на собствено жилище, дава чувство за сигурност на българина.

В сравнение със страните от Западна Европа цените на имотите в България все още остават на сравнително ниски нива, но очакванията на имотния експерт са за покачване в следващите години. Според официалната статистика голяма част от жилищния фонд в столицата стои необитаем. Тази статистика, обаче, е изкривена. Много хора инвестират в жилищния сегмент с цел отдаване под наем, било дългосрочно или краткосрочно. Голяма част от тези хора обаче не декларират, че използват тези имоти с това предназначение. Колко от тези имоти реално се ползват може да се види от консумацията на ток и вода. Тогава вече статистиката ще бъде много по-истинска.  

Основна грешка в градоустройството в годините назад е това, че не са били отчуждени терените за инфраструктура. Парцелите се върнаха в реални граници, което беше огромна грешка. Сега, за да стане това отчуждение, трябва да се извадят едни пари, с които държавата и общината не разполага, и това прави изключително тежка и мъчителна цялата процедура – отнема между 5 и 10 години. Затова ние нямаме инфраструктура, нашите градове страдат основно от липса на инфраструктура.

Концентрацията и деконцентрация на населението в определени райони на страната е проблем на държавната политика в съответните области. Нещата не са много сложни, но просто трябва да се планират. Всичко се прави на парче и когато се прави на парче, трябва да се регулира от пазара. Там бизнесът предлага определени условия и хората се насочват спрямо възможностите си
 
Вижте цялото интервю тук
Обратно