03 април 2018, вторник

Към края на 2017 г.: Над 1 млн. кв.м са в строеж

Източник: www.capital.bg

 

Над 1 млн. кв.м са били жилищните площи в строеж в София към края на 2017 г. Най-голяма част от тях са били в квартал "Витоша", а като цяло южните и югоизточните региони са най-привлекателни за нови проекти в сегмента. Това показват резултатите от проучване на консултантската компания за бизнес имоти Forton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, за жилищния пазар в столицата. В обхвата на доклада са включени над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ над 2.5 млн. кв.м, като са разглеждани сгради от над 3000 кв.м, посочват авторите.

Южни фаворити

Данните показват, че зоната с най-голямо жилищно строителство е квартал "Витоша", където към края на миналата година в строеж са били сгради с обща разгъната застроена площ близо 137 000 кв.м. Втората позиция е за квартал "Малинова долина", където започнатото строителство в сегмента е било с обща площ 112 000 кв.м. В топ пет на най-активните райони влизат и кварталите "Манастирски ливади–изток", "Младост 4" и Студентски град.

Характерно за всички посочени райони е, че в ценови план те попадат в средния сегмент на пазара. Според проучването цените на квадратен метър ново строителство в тях варират от 1020 евро в Студентски град до 1160 евро в съседния квартал "Малинова долина".

"Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели", коментира Пламен Бачев, който е мениджър "Консултиране и оценки" във Forton. "Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си", допълва той.

От компанията посочват още, че в обхвата на проучването влизат и квартали като "Овча купел" и "Кръстова вада", където изграждането на метрото напредва или вече е факт, което води след себе си и повишен интерес за ново строителство.

Бъдещи звезди

Резултатите от проучването показват още, че въпреки липсата на канализация и инфраструктура най-перспективният квартал по отношение на бъдещото развитие в сегмента е "Манастирски ливади–изток". От Forton посочват, че с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към района е висок, като към края на 2017 г. на етап проект или инвестиционно намерение там са били над 220 000 кв.м жилищни площи.

В групата на кварталите, в които от компанията очакват повишен интерес в сегмента на базата на отчетения висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение, попадат още "Овча купел 1", "Младост 1" и "Младост 3", "Кръстова вада" и съседната бивша индустриална зона "Хладилника", както и "Дружба 2".

Обратно